niedziela, 18 listopada 2012

Kruche z budyniem i jabłkami

Lubię prawie każde ciasto, ale jabłeczniki i serniki najbardziej

Kruche z budyniem i jabłkami




CIASTO KRUCHE:
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
mąka- 2 szkl
żółtka jaj - 5 szt
cukier - 3 łyżki
MASA JABŁKOWA
jabłka-1,5 kg
galaretka cytrynowa -2 opak
masło -1 łyżka
MASA BUDYNIOWA
budyń śmietankowy -2 opak
mleko -3 szkl
cukier -4 łyżki
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE: 
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. 
Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
 MASA JABŁKOWA:
 Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić, dodać starte jabłka, chwilę przesmażyć. 
Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać, odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. 
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. 
MASA BUDYNIOWA 
2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. 
W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. 
Gorący budyń wylać na masę jabłkową. 
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. 
Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)