niedziela, 9 grudnia 2012

Chleb Wigilijny


Chleb Wigilijny












Składniki;
chleb żytni -1 mały bochenek
1 makrela wędzona
3 ogórki kwaszone
3 jajka
masło -3 łyżki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. 
Następnie obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych otworach. 
Ogórki kwaszone zetrzeć też na tarce o drobnych otworach. 
Makrelę rozdrobnić,wymieszać z olejem.
Z chleba odciąć piętki, wydrążyć miąższ ze środka. 
Jajka wymieszać z ogórkami, masłem i drobno pokruszonym miąższem z chleba, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Gotową masą nadziać chlebek, dołączyć piętki, zawinąć chleb w folię. 
Odstawić chleb w chłodne miejsce do następnego dnia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)