niedziela, 3 marca 2013

Pasztet rybny

Pasztet rybny







SKŁADNIKI:
CIASTO
350 g mąki
jajko -1 szt
margaryna -200 g
sól
FARSZ
filety z łososia -0,5 kg
słodka śmietanka -400 g
białko jaj -1 szt
sok z 1 cytryny
pieprz kajeński
świeżo zmielony pieprz
sos worcester
sól
PONADTO
żółtko -1 szt
marchewki -2 szt
seler -1 szt
por -1 szt
bulion warzywny
filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g
przyprawa do ryb-1 łyżka


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto 
Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. 
FARSZ
 Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety rybne,przykryć resztą farszu. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas pieczenia. Ciastem ozdobić pasztet. Żółtko wymieszać z odrobiną wody,posmarować nim pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stop.włożyć pasztet piec 60 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)