niedziela, 23 czerwca 2013

Kotlety mielone z kaszą gryczaną

Pyszne kotleciki mielone w nowej odsłonie

Kotlety mielone z kaszą gryczaną



SKŁADNIKI:
mięso mielone -650 g
bułka kajzerka -2 szt
cebula -0,5 szt
jajko -1 szt
sól
pieprz
tarta bułka
tłuszcz
kasza gryczana -0,5 szkl
masło -1 łyżeczka
woda -1,5 szkl
pomidor - 1 szt duża
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól, zagotować.
Następnie do wrzącej wody wsypać kaszę, mieszając gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie ugotowana na sypko.
Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać .
Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki.
Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek pomidora, dobrze zlepić.
Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)