czwartek, 29 sierpnia 2013

Makowa delicja

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.
Dziś przetestowałam mak mielony BACK MIT

Makowa delicja





SKŁADNIKI:
BISZKOPT I
jajka -4 szt
cukier -4 łyżek
mąka - 4 łyżek
proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Biszkopt II
jajka - 3 szt
cukier -0,5 szkl
mak mielony -0,5 szkl  BACK MIT
mąka -3/4 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

KREM
śmietana kremówka 30% - 0,5 l
bita śmietana - 2 opak

DEKORACJA
dżem brzoskwiniowy - 1 słoik
galaretka wiśniowa - 1 opak
draże mleczne - 1 opak

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT I

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać.
Następnie dodawać żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm)
Piec ok.30 minut w 180 stop.

BISZKOPT II
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.

Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm)
Piec ok.30 minut w 180 stop.

KREM:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
DEKORACJA
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

PRZEŁOŻENIE CIASTA

Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego.
Przykryć biszkoptem z makiem.
Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką.
Ciasto posypać mlecznymi drażami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)