środa, 21 sierpnia 2013

Rogale drożdżowe z sezamem


Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.
Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite.

Pyszne rogaliki z sezamem do kawki

Rogale drożdżowe z sezamem








SKŁADNIKI:
ROZCZYN:
drożdży - 4 dag
ciepłe mleko
mąka - 4 łyżeczki
cukier - 2 łyżeczki
CIASTO:
żółtka jaj - 2 szt
cukier - 10 dag
mąka -50 dag
sól
tłuszcz - 10 dag
mleko ok. 0,5 l
wanilia
jajko do smarowania rogali - 1 szt
tłuszcz do formy
sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 200 stop.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)