środa, 27 listopada 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe

Te rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.
Są smaczne i szybko znikają z talerza.




                                                    Rogaliki krucho-drożdżowe








SKŁADNIKI:

mąka- 500 g
drożdże -50 g
margaryna- 250 g
kwaśna śmietana- 2,5 łyżki
jajka - 2 szt
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia- 0,5 opak
sól - 1 szczypta
mleko ciepłe - 125 ml

DODATKOWO

marmolada
jajko- 1 szt
mleko -2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)