poniedziałek, 4 listopada 2013

Tort śmietanowo czekoladowy








Miałam przyjemność testować, śmietankę czekoladową kremówkę.
Śmietanka jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku.
Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową.






Tort śmietanowo czekoladowy



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6  -  jajek
1 - szkl cukru
1 - szkl mąki
1 - łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 - łyżki kakao
tłuszcz do formy

KREM
750 ml - śmietany czekoladowej 30%
1 - słoik dżemu wiśniowego
2- śmietan fix
PONCZ
1/2 szkl  przegotowanej wody
2 - łyżki soku z cytryny
1 - łyżeczka cukru
2 - łyżki spirytusu

DODATKOWO:
3 - łyżki mielonych orzechów laskowych
wiśnie kandyzowane

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki.
PONCZ
Składniki ponczu połączyć, wymieszać.
KREM:
Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać.

PRZEŁOŻENIE TORTU:
Krążki ciasta nasączyć ponczem.
Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym.
Przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym.
Boki tortu obsypać orzechami laskowymi.
Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego !

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)