niedziela, 5 stycznia 2014

Łopatka z szynkowaru


Najlepiej smakuje mi moja wędlinka, mojej roboty



Łopatka z szynkowaru








SKŁADNIKI:

łopatki b/k - 1 kg
majeranek -1 łyżka
sól peklowana -2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda - 100 ml
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)