sobota, 11 stycznia 2014

Orzeszki

Orzeszki













SKŁADNIKI:
cukier puder -0,5 szkl
soda -0,5 łyżeczki
jajka -2 szt
margaryna palma -1 kost
cukier waniliowy -1 opak
mąka -3 szkl
masło -1 kost
orzechy włoskie drobno siekane
spirytus -1 łyżka
żółtka -2 szt
cukier puder -0,5 szkl
kakao -2,5 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką.

1 komentarz :

  1. Oj Danusiu moje ulubione orzeszki. Moja babcia takie robiła, dawno ich nie jadłam. Muszę sobie kupić taką formę i sama zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)