wtorek, 27 maja 2014

Sernik na zimno


Sernik na zimno




SKŁADNIKI:
SPÓD:
200 g herbatników
100 g margaryny
100 g orzechy laskowe mielone.
MASA SEROWA:
1,25 kg ser biały w kostce
800 g- śmietana 18%
cukier puder - 0,5 szkl
żelatyna - 4 łyżki
WIERZCH CIASTA
galaretka truskawkowa - 2 opak
wiśnie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić. Następnie na galaretce ułożyć kawałki masy i wiśnie, zalać pozostałą galaretką. Odstawić na 3 godz do lodówki


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)