poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sernik na zimno z musem truskawkowym


Sernik na zimno z musem truskawkowym















SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka duże - 4 szt
mąka - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy 
sól szczypta
MASA SEROWA
serek danio homogenizowany- 600 g
żelatyna - 2 łyżki
cukier puder - 3 łyżki
kremówka 30% - 300 ml
MUS TRUSKAWKOWY
truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto)
cukier- 3 łyżki
galaretka truskawkowa - 2 opak
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop.
Biszkopt wyjąć , ostudzić.
MASA SEROWA
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować.
Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować.
Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia.
MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować.
Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus.
U mnie wyszło 800 ml musu.
Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować.
Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać.
Truskawki przekroić na połowę, ułożyć na masie serowej.
Mus truskawkowy wylać na truskawki, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)