niedziela, 6 lipca 2014

Kurczak faszerowany

Tak przygotowanego kurczaka,  możemy spożywać na zimno lub na ciepło







Kurczak faszerowany





                                         




SKŁADNIKI:
kurczak świeży 2 kg
pieczarki 0,5 kg
wieprzowe mięso mielone 0,5 kg
ser żółty 250 g
jajka 2 szt
przyprawa do kurczaka 1 torebka
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z kurczaka usuwamy kości. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  podsmażyć na smalcu na złoty kolor.
Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.
Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
 Farszem nafaszerować kurczaka.
 Zaszyć  lub spiąć wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą,  włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez  
 1 godz 25 minut
Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru. 
Smacznego !

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)