czwartek, 10 lipca 2014

Placuszki z jagodami

W sezonie jagodowym często robię takie placuszki na jogurcie i sodzie lub kefirze i proszku do pieczenia. Moja rodzinka uwielbia moje placuszki bo są wyśmienite.

Placuszki z jagodami








SKŁADNIKI:
mąka 350 g
jogurt naturalny 1/2 litra
soda 1/2 łyżeczki
jajka 2 szt
jagody
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Jajka wybić do miski, dodać jogurt i mąkę , zmiksować mikserem. Do zmiksowanego ciasta dodać sodę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do gotowego ciasta wrzucić jagody, wymieszać. Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni, łyżką kłaść na tłuszcz i smażyć placuszki z 2 stron na złoty kolor. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)