środa, 29 października 2014

Ciasto Pawełek

Smakowite ciasto z batonikami do kawy



Ciasto Pawełek





SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -6 szt
mąka- 1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
cukier -200 g
KREM
margaryna - 1,5 kost
batony Pawełek -2 szt
żółtka jaj -3 szt
mleczna czekolada -1 tabliczka
cukier -3/4 szkl
mleko -0,5 szkl
wódka -100 g
 PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Białka oddzielić od żółtek. 
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. 
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
 Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. 
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. 
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. 
KREM 
Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić. 
Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. 
Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć. 
Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć. 
SKŁADANIE CIASTA
 biszkopt
 połowa kremu 
biszkopt
 druga część kremu 
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.

3 komentarze :

  1. jako wierna fanka Pawełków jestem zobowiązana do zrobienia tego ciasta :) wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu kolejne wspaniałe ciasto :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)