czwartek, 4 grudnia 2014

Pierogi brokułowo- fasolowe

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. 
Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.



Pierogi brokułowo- fasolowe 







SKŁADNIKI:
CIASTO
40 dag mąka
2 łyżki olej
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
mały brokuł
fasola Jaś - 1,5 szkl
sól
koperek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. 
Przykryć ciasto aby nie obsychało. 
FARSZ
 Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie. 
Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. 
Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. 
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch. 
Wybierać na talerze łyżką cedzakową. 
Podawać posypane koperkiem

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)