niedziela, 30 sierpnia 2015

Biszkopt z jabłkami i pianką


Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Scania -Porcelana Bogucice
Przepis od znajomej 

Biszkopt z jabłkami i pianką




                                         






SKŁADNIKI: 
Biszkopt 
jajka -5 szt 
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki 
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
 mąka pszenna -0,5 szkl 
cukier -1 szkl
 Masa jabłkowa
 budynie waniliowe -2 opak
 woda -650 ml 
jabłka -1,5 kg 
cukier -250 g 
Pianka
śmietana kremówka - 400 ml
galaretka cytrynowa - 1 opak
woda - 1/2 szkl 
Przygotowanie :
Biszkopt 
Białka oddzielić od żółtek. 
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
 Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. 
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). 
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. 
Masa jabłkowa
Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.
 Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając.
Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić. 
Pianka
 Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka. 
Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki. 


1 komentarz :

  1. Lubie takie lekkie ciasta, jabłecznik z masą śmietanową, smakuje genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)