sobota, 20 lutego 2016

Krem z barszczu ukraińskiego

Do tej pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

                                                   Krem z barszczu ukraińskiego







Składniki :
wołowina rosołowa  - 200 g
cukier do smaku
sok z cytryny - 1,5 łyżki
buraki - 4 szt
ziemniaki - 3 szt
włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek
fasola biała Jaś - 3/4 szkl
śmietana 18 % - 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 mała szt
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
sól i pieprz
ziele angielskie
listki laurowe
woda - ok. 2 litrów
Sposób przygotowania :
Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc.
Do tej samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut.
Następnie  dodać, obrane ,  opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować  w całości, dodać sól i pieprz.
Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić .
Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać razem z  burakami do zupy, gotować.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy.
Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym.
Dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem.
Podawać zupę ,posypaną natką pietruszki.  

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)