wtorek, 21 czerwca 2016

Pierogi z serem i rodzynkami

Uwielbiam pierożki z twarogiem, ale tym razem postanowiłam zrobić z rodzynkami i cynamonem, moja rodzinka była zachwycona tymi pierogami.

                                                          Pierogi z serem i rodzynkami
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy



Składniki :
Ciasto :
320 g mąki
1 szkl ciepłej wody
olej - 2 łyżki
sól szczypta
Farsz :
twarogu półtłustego - 600 g
żółtka jaj - 2 szt
cukier waniliowy - 0,5 opak
cukier - 3 łyżki
rodzynki
Podanie :
śmietana
cynamon mielony
cukier
rodzynki
Przygotowanie :
Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.
Farsz:
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać.
Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze  zlepiać.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową na  talerze.
Polewać pierogi śmietaną wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem i rodzynkami.
Smacznego !

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)