sobota, 10 września 2016

Rolada kokosowa z galaretką

Pyszna rolada kokosowa z galaretką na różne okazję.
Uwielbiam rolady z każdym nadzieniem, ale najlepiej smakuje mi z nadzieniem serowym.


                                                    Rolada kokosowa z galaretką




Składniki :
Biszkopt
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
Masa serowa
 serka mascarpone - 250 g 
śmietanki kremówki 30% - 350 ml  
wiórki kokosowe - 90 g
cukier puder - 3 łyżki
żelatyna - 1 łyżeczka
woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa - 1 opak
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, ubijając dodawać cukier, następnie żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia.
Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką.
Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. 
Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać.
 Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody.
Wylać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia.
Biszkopt odwinąć, większą część masy wyłożyć na biszkopt, na brzegu ułożyć pasy stężonej galaretki, Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku, posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić roladę na 4 godziny do lodówki.

We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:

Dagmara: Na ciasteczkowych papierach
Dziękuję za współne pieczenie

9 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)