sobota, 1 października 2016

Torcik winogronowy

Pyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego.
Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową.

                                                         Torcik winogronowy









Składniki:
Biszkopt
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao- 4 łyżeczki
ocet- 1 łyżeczka
olej - 3 łyżeczki
sól
tłuszcz do formy
Masa owocowa
winogrona ciemne - 800 g
maliny - 1,5 szkl
cukier - 3/4 szkl
mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
żelatyna - 10 płaskich łyżeczek
woda do żelatyny - 6 łyżek
Dodatkowo ;
krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA
czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA
mięta do dekoracji
Przygotowanie :
Biszkopt
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić.
Następnie dodawać po jednym  żółtku, ocet i olej, dobrze ubić.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Masa owocowa
Maliny i winogrona umyć, odcedzić na sicie.
Najpierw winogrona, później maliny zmiksować.
Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito.
Do miksera wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, dodać mus owocowy, dobrze zmiksować.
Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać.
Postawić garnuszek na ogniu, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia żelatyny, nie gotować.
Lekko przestudzoną żelatynę wlać do zmiksowanego mleka z musem owocowym, dobrze zmiksować.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Przełożyć masą owocową blaty biszkoptowe oraz wierzch biszkoptu i boki.
Obsypać boki krokantem orzechowym i pokruszonymi rurkami czekoladowymi.
Udekorować winogronami i listkami mięty.
Smacznego !

7 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)